Devizne rezerve NBS preko 11 milijardi evra

Bez autora
Apr 11 2012

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta meseca su iznosile 11.073,1 milion evra. Tokom marta najveći devizni priliv, u iznosu od 96,0 miliona evra, zabeležen je po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka, zatim po osnovu korišćenja kredita i donacija, u iznosu od 66,2 miliona evra, i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, u iznosu od 49,7 miliona evra.Najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, u iznosu od 310 miliona evra, i izmirivanja obaveza prema inokreditorima, u iznosu od 112,5 miliona evra.

Devizne rezerve na kraju marta 11.073,1 milion evraDevizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju marta meseca su iznosile 11.073,1 milion evra.

U saopštenju NBS se navodi da je tokom marta najveći devizni priliv, u iznosu od 96,0 miliona evra, zabeležen po osnovu izdvajanja obavezne devizne rezerve banaka, zatim po osnovu korišćenja kredita i donacija, u iznosu od 66,2 miliona evra, i prodaje hartija od vrednosti Republike Srbije denominovanih u evrima, u iznosu od 49,7 miliona evra. Najveći odliv iz deviznih rezervi realizovan je  po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu, u iznosu od 310 miliona evra, i izmirivanja obaveza prema inokreditorima, u iznosu od 112,5 miliona evra.

Neto devizne rezerve, to jest rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i za sredstva povučena od Međunarodnog monetarnog fonda, na kraju marta iznosile su 6.139,0 miliona evra, navodi se u saopštenju.

Devizne rezerve NBS obezbeđuju pokrivenost novčane mase M1 od 461 posto i kratkoročnog duga od 1.868 odsto i istovremeno pokrivaju više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

Kako se navodi, obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u martu iznosio je 1.017,4 miliona evra i bio je za 673,8 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prvom tromesečju ove godine u međubankarskoj trgovini je realizovano ukupno 4.527,8 miliona evra.

Radi obezbeđenja nesmetanog funkcionisanja deviznog tržišta, NBS je u martu na međubankarskom deviznom tržištu prodala devize – evre u iznosu od 310 miliona evra. U martu je zabeležena nominalna deprecijacija dinara prema evru za 1,1 posto, a od početka ove godine dinar je prema evru nominalno deprecirao za šest procenata, dodaje se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik